Jeg samler på litt av hvert - postkort, glansbilder, fløtemugger,
russiske matrushkadukker, små hestefigurer og fuglefigurer.
Her vil jeg vise frem noe av det jeg har i mine samlinger.

søndag 23. oktober 2016

Kårmo i Orkdal

For en ukes tid siden dumpet et gammelt postkort ned i postkassen min. Dessverre ingen dato, men på facebook menes det at bildet er fra 1920-30-tallet. Det er tatt av fotograf J. Sødahl og det er preget "Orkedalsören" nederst til høyre i bildet.



Jeg ble så nysgjerrig på hvor i Orkdal dette var så jeg spurte på facebook-gruppa Orkdalinger og etter mange forslag hvor de fleste pekte mot samme sted, tok vi noen bilder da vi kjørte hjem fra hytta i dag og da vi kom hjem sammenlignet vi og kunne fastslå at de hadde rett, det er på Kårmo litt lengre sør i dalen:


fredag 14. oktober 2016

Staffan Stlledräng og Apalgrå

Se hva som kom i posten i dag!!! I fjor til jul fikk jeg jo denne ridende Lucia'en fra Lille Gubben:


Jeg forelsket meg deretter i Staffan Stalledräng, det er en skikkelse som ikke nevnes noe særlig i Norge, men han er egentlig Den Hellige Stefan, han var tjener hos Herodes den store og han var den første som så Betlehemsstjernen. Så egentlig har han jo ikke noe med Lucia å gjøre, hans dag, Stefanusdagen, er 2. juledag, men de passer nå godt sammen da!



Figuren er 21 cm høy og veier 1,2 kilo! Ikke småtterier med andre ord!

lørdag 1. oktober 2016

Trønderbunad

Mens jeg grubler litt på hvordan jeg skal legge opp årets julekortkalender her på samlerbloggen så kan dere få se dette kortet som jeg fant i en stor bunke kort jeg ikke har rotet meg til å gjøre noe med ennå.

Utgitt av Damm & Søn, Oslo, made in Norway. Merket F. 4. Norge - Trøndelag, National costume. Dessverre udatert (og ubrukt) så jeg vet ikke når det er fra, men ut fra bildet å dømme så er vel kanskje 60-tallet ikke så helt feil?


Den trønderbunaden vi kjenner i dag ble kreert av de tre håndarbeidslærerinnene Kaspara Kyllingstad, Ingeborg Krogstad og Ragna Rytter. De tre prøvde å legge sammen ulike tradisjoner fra trøndelagsbygdene som skulle representere tradisjonene i Trøndelag. Bunaden finnes tradisjonelt i rødt, grønt og blått med mønster i gråhvitt, men har i det senere også kommet i svart med gult mønster og de andre fargene finnes vel også med gult mønster nå. Den er inspirert av rokokkomotene på 1700-tallet som da hadde stor innflytelse på moten i Trøndelag. Bunaden var ferdig i 1923.
( Kilde:Husfliden )