Jeg samler på litt av hvert - postkort, glansbilder, fløtemugger,
russiske matrushkadukker, små hestefigurer og fuglefigurer.
Her vil jeg vise frem noe av det jeg har i mine samlinger.

lørdag 12. desember 2015

Her kommer dine arme små

Dagens kort er tegnet av Milly Heegard, utgitt av Børrehaug og Remen, serie Anr. 121. Postsendt julen 1948.


«Her kommer dine arme små» ble skrevet av den store, danske salmedikteren Hans Adolf Brorson. Han var født i 1694 i det den gang tyskdominerte Sønder-Jylland og endte sine dager som biskop i Ribe i 1764.
En dag før jul i 1732 kom en bonde i et ærend til prestegården i byen Tønder, der Brorson var dansk prest. (Byen hadde også en tysk menighet) Bonden så seg nysgjerrig rundt i de fine stuene og bemerket noe ironisk til Brorson: «Det er vel ikke vanskelig for Hans Høyærvedighet å skrive vers om motgang og trengsel. Han vet vel ikke mye om slike ting personlig?»
Brorson tok stilltiende mannen ved hånden og førte ham inn i et annet rom. Her var det gitter for vinduene. Det var en celle de kom inn i! Og den som satt der var Brorsons unge sønn, som hadde vært sinnssyk siden han var tolv år. Sykdommen hadde gjort ham farlig for omgivelsene, og det var nødvendig å holde ham isolert. På den tiden var det ikke sykehus for slike tilfeller.
Bonden angret sikkert hva han hadde sagt. Nå så han at sorg og lidelse også kunne gjeste et vakkert hjem. Da han var gått satte Brorson seg til skrivebordet. Og inspirert av dagens tragiske møte med sønnen skrev han «Her kommer dine arme små».
Brorson visste mye om sorg og lidelse. Hans privatliv var rikt på begge deler. Det var ikke bare dette med den sinnssyke sønnen, ti av hans 16 barn døde tidlig og tidlig mistet han også sin hustru.

«Her kommer dine arme små» tilhørte en samling sanger som utkom i Tønder like før jul i 1732. Det var et beskjedent, lite hefte, trykt på simpelt papir. 32 sider inneholdt det – med i alt 10 sanger. Foruten «Her kommer dine arme små» var det bl.a. «I denne søte juletid», «Den yndige rose er funden» og «Mitt hjerte alltid vanker». Alle sammen berømte julesanger både i Danmark og Norge.

Brorson er fremfor andre blitt kalt julens dikter. Og ennå i dag stanser barn og voksne opp i gangen rundt treet og synger:

«Så står vi her i flokk og rad
Om deg vårt skjønne hjerteblad»

Melodien er komponert av J. A. P. Schultz i 1786.

Her kommer dine arme små
O’Jesus i din stall å gå
Opplys enhver i sjel og sinn
Å finne veien til deg inn

(Kilde: Den fantastiske juleboken og julesangenes historie» Læseselskabet 1993)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar